عنوان کامل پایان نامه :
چگونگی حل اختلاف بین اجیر و مستأجر در فقه و حقوق
قسمتی از متن پایان نامه :
فرضیهها
1) برای حل اختلافات اجیر و مستأجر باید علاوه بر اصول کلی دادرسی، به قواعد ماهوی راجع به تشکیل و آثار عقد اجاره که درکتب فقهی و حقوقی مضبوط است مراجعه کرد.
2) حل اختلافات مربوط به انعقاد عقد نیازمند بررسی اختلافات اجیر و مستأجر در سه رکن اساسی عقد یعنی ایجاب و قبول، متعاقدین و عوضین میباشد. اختلاف در هر یک از این ارکان حسب مورد ممکن است با اجرای اصل عدم موجب بی اعتباری عقد اجاره شود مانند اختلاف در اصل وقوع عقد یا تأثیری بر آن نداشته باشد مانند اختلاف در شخص متعاقدین در صورتیکه شخصیت طرف مقابل علت عمدهی عقد نباشد.گاهی ممکن است اختلافات تأثیری بر عقد نداشته اما در اجرا و آثار آن مؤثر واقع شود مانند اختلاف در مقدار و میزان عوضین.
3) در اختلافات راجع به آثار قرارداد اجاره، پس از احراز اعتبار عقد، برحسب مورد به اصول و قواعدی مانند اصل برائت و اشتغال مراجعه میشود.
4) در اختلافات راجع به خاتمهي قرارداد اجاره، اصل اشتغال حاکم است مگر این که انجام تعهد یا رضای طرفین بر عدم انجام آن، اثبات گردد یا بطلان و انفساخ قرارداد مانع اجرای قرارداد اجاره باشد و به آن خاتمه بخشد.
ضرورت تحقیق
چرخهی اقتصاد و پیشرفت و توسعه بنابر مکتب اقتصادی اسلام، بر کار استوار است و کار نیز در بسیاری از موارد، توسط افراد اجیر انجام میگیرد. قرارداد اجارهی اشخاص از اساسیترین عوامل رابطهي انسانی و همکاری افراد، برای اعتلاء و جهت بخشیدن به اقتصادی پاک و مفید در راستای تأمین پیشرفت و توسعه میباشد و از سوی دیگر، وجود اختلافات عامل ناکارآمدی و مانع پیشرفت میباشد. اگرچه بروز اختلافات امری اجتنابناپذیر است و لیکن با پیشبینی اختلافات و طبقهبندی آنها، میتوان تا حدودی از بروز اختلافات پیشگیری و در صورت بروز آن با ارائهی راه حلی مناسب و عادلانه، مشکل را حل کرده و به اختلافات خاتمه داد.
سوالات یا اهداف این پایان نامه :
سؤال اصلی تحقیق
اختلافات اجیر و مستأجر را باید با توجه به چه اصول و قواعدی حل و فصل کرد؟
سؤالات فرعی تحقیق
1) اختلافات اجیر و مستأجر در مرحلهی مربوط به انعقاد عقد چگونه حل و فصل میشود؟
2) اختلافات اجیر و مستأجر در مرحلهی مربوط به اجرای عقد چگونه حل و فصل میشود؟
3) اختلافات اجیر و مستأجر در مرحلهی مربوط به خاتمهی عقد چگونه حل و فصل میشود؟