
تعاونی های گردشگری
تعاونی های گردشگری
تعاونیهای گردشگری به مثابه رابط بین دولت و مردم عمل میکنند( حبیب پور و همکاران، 1383).امروزه در اكثر ممالك پيشرفته و حتی در كشورهای آسيايی به ويژه هند تعاونیهای توريستی نقش مهمی را در توسعه ملی اين كشور ايفا كردهاند. در واقع اين كشورها از تعاونیهای توريستی به عنوان ابزاری مهم و تأثيرگذار در توسعهی اقتصادی و اجتماعی كشور سود برده و توانستهاند از طريق تشكيل و گسترش اين نوع تعاونی ها به ايجاد فرصتهای شغلی برای مردم منطقه از يك طرف و كسب درآمد ارزی و توسعهی اقتصادی ملی از طرف ديگر اقدام نمايند (مولایی هشتجین و همکاران، 1390).
تعاونیهای گردشگری زیر مجموعهای از کل تعاونیها، جوامع کوچک و بزرگی از انسانهای متعهد و مسئول هستند که به حفظ ارزشهای اخلاقی در تمامی جنبههای تجارت اعتقاد دارند. تعاونیها، شرکتهای مردمی تلقی میشوند و انسان و نیازها و آمال او را یک اولویت میدانند وآن را در دستور کار تعاون گران و اعضاء تعاونی قرار میدهند. تعاونیهای گردشگری به عنوان تشکلهای غیر دولتی در بسیاری از کشورها نقش خود را در توسعه گردشگری به خوبی ایفا کردهاند. این تعاونیها کلیه مراحل گردشگری مشتمل بر تبلیغات، پذیرش، راهنمایی، اسکان، مسافرت و …. مرتبط با گردشگران را به خوبی ساماندهی و برگزاری میکنند. این تعاونیها گاهی چند منظوره و گاهی تک منظوره فعالیت میکنند. تعاونیهای یک منظوره بخشی از امور را به عهده میگیرند. این امر ممکن است حمل و نقل، راهنمایی و هدایت گردشگران، تبلیغ و یا حتی خدمات خاص باشد (فرزین، 1386).
انگیزه و محرک اصلی شکلگیری تعاونیها، بهرهمندی همه شرکاء و اعضا از منابع و اهداف است. تعاونیها برای اهداف مختلفی ایجاد میشوند. تعاونیها ایجاد میشوند تا محصولات و خدمات جدید بیافرینند، به سطوح بالاتری از کفایت و صرفه جویی نسبت به مقیاس[1] دست یابند، بازارهایی افتتاح کنند که قبلاً غیر قابل دسترسی بودند یا به منابع مشترک مالی و یا انسانی دست یابند. تعاونیها میتواند با نامها و ساختارهای مختلف در بخش خصوصی، یا بخش عمومی یا بین بخشهای خصوصی و عمومی شکل گیرند. با این حال رمز یک تعاونی موفق، تشخیص این نکته است که تعاونی رابطهای کاری است که در آن شرکا، خطرها، پاداشها و مسئولیتهای مشترکی را در قبال موفقیت یا شکست تقبل میکنند. البته این طور نیست که شرکا به منابع یکسانی برسند. برای بخش عمومی یک مشارکت به شکل تعاونی با بخش خصوصی موارد زیر را به همراه دارد (گردشگری بریتیش کلمبیا[2]، 2003):
- دسترسی به منابع جدید سرمایه
- توسعه شتاب یافته داراییهای زیر بنایی
- حفظ یا بهبود سطوح خدمات
- دسترسی به مهارت در طراحی، مدیریت و خدماترسانی
- درک ارزش داراییهایی که از آنها استفاده بهینه نشده است .
- ارزش بالاتر از فرصتهای توسعه اقتصادی از طرف دیگر برای بخش خصوصی مشارکت از طریق تعاونی ها موارد زیر را به همراه میآورد(گردشگری بریتیش کلمبیا[3]، 2003):
- دستیابی به بازارهای جدید که به تنهایی قادر به توسعه نیستند.
- توانایی بهبود سطح مهارت و اجرا .
- گسترش محصولات و خدمات، فراتر از سطح کنونی
- افزایش اعتبار از طریق ارتباطات .
فرصت کسب دستاوردی برابر با ریسکها و شایستگیهای مخاطرهها
[1] Economics of Scale
[2] Tourism British Columbia
[3] Tourism British Columbia