عنوان کامل پایان نامه :
بررسی دیدگاه فقها وحقوقدانان در خصوص مجازات قصاص
قسمتی از متن پایان نامه :
فرضیه ها :
- به نظر می رسد با توجه به اختلافات فراوان در راستای مجازات مرتکب سقط جنین؛ هنوز نمی توان مطابق قانون مجازات اسلامی سال 1370 و با توجه به سیاست کیفری موجود ، برای مرتکب سقط جنین هرچند عمدی ؛ قائل به مجازات قصاص شویم.
- به نظر می رسد مجازات قصاص ذکر شده در ماده ی 622 قانون مجازات اسلامی در خصوص جراحات وارده به مادر می باشد؛ و همچنین با دقت در سایر مواد قانونی در قانون مجازات اسلامی به نظر مجازات قصاص ذکر شده مربوط به جنین نباشد.
- به نظر می رسد مشهور فقها؛ برای مرتکب سقط جنین عمدی؛ پس از دمیده شدن روح در جنین ؛ قائل به قصاص قاتل می باشند.
- به نظر مجازات فعلی موجود در قانون مجازات اسلامی ؛ تا حد زیادی از نظریات فقها دور گردیده است ؛ و به طور قابل توجهی جنبه بازداردگی و پیشگیری را در خصوص جرم سقط جنین اعمال نمی نماید.
پیشینه تحقیق :
تا کنون کوششهای فراوانی در این راستا از جانب فقها و حقوق دانان صورت پذیرفته است به گونه ای که هر یک به نحوی به توضیح شرایط سقط و نحوه ی مجازات مرتکب آن پرداخته اند ؛ از آن جمله می توان به حقوقدانانی چون دکتر هادی صادقی ؛ دکتر هوشنگ شامبیاتی ؛ دکتر رضا نوری و سایر حقوقدانان اشاره نمود ؛ و همچنین در زمینه های فقهی نیز تلاشهایی در این راستا صورت پذیرفته است که از آن جمله می توان عقاید و تلاشهای علامه حلی ؛ امام خمینی ؛ آیت الله خویی ؛ محقق حلی و سایر فقها اشاره نمود ؛ اما تاکنون منبعی کامل در مقایسه ی این نظرات و عقاید با یکدیگر و بررسی نکات مثبت و منفی آنها جهت بدست آوردن یک رویه ی واحد یافت نشده است.
سوالات یا اهداف این پایان نامه :
سوالات :
1- آیا مطابق قانون مجازات اسلامی می توان برای مرتکب سقط جنین عمدی که پس از دمیده شدن روح اقدام به سقط می نماید ؛ قصاص را در نظر گرفت ؟
2- آیا مجازات قصاص ذکر شده در ماده ی 622 قانون مجازات اسلامی در خصوص جراحات وارده به مادر بیان گردیده است ؛ و یا می توان آن را به جنین نیز تسری نمود ؟
3-آیا از منظر مشهور فقه می توان برای مرتکبین سقط جنین عمدی ؛ قائل به قصاص شویم ؟
4- آیا مجازات فعلی تعیین شده در قانون مجازات اسلامی سال 1370 برای مرتکب جرم سقط جنین عمدی ؛ جنبه ی بازدارندگی و پیشگیری لازم را در خصوص بزه فوق دارا می باشد ؟