عنوان کامل پایان نامه :
تحول در مفهوم توسل به زور و تهدید توسل به زور
قسمتی از متن پایان نامه :
مقدمه:
در طول تاریخ دولتها همواره با هم در ارتباط بودهاند. این ارتباط اشکال گوناگونی به خود دیده است و بر اساس اهدافی که داشتهاند راهها و وسایل مختلفی را به کار گرفتهاند. در اثر این ارتباطات بروز اختلاف بین آنها جز جداییناپذیر بوده است و در دوره های مختلف نیز روشهای متفاوتی را برای حل و فصل اختلافات برگزیدهاند. کاربرد زور و اقدام به جنگ همواره یکی از روشهای حل اختلافات بوده است تا جاییکه پدیدهی جنگ واقعیتی انکارناپذیر از زندگی اجتماعی بشر تلقی گردید[1].
قواعد حاکم بر روابط بین دولتها را نیز میتوان همزاد دولتها دانست، اما قواعد حاکم را بدون وجود ابزار کنترلی نمیتوان تصور نمود. از اینرو بررسی و شناخت آنچه در طول تاریخ، حاکم بر روابط بین دولتها بوده است و ابزارهای مورد استفاده در حل و فصل اختلافات بین آنها ضرورتی انکارناپذیر برای شناخت و تحلیل دنیای معاصر است. چرا که بسیاری از قواعد حقوقی موجود ریشه در گذشته و بر اساس قواعد عرفی دارند.
به همین منظور در بخش نخست به بررسی تاریخی مفهوم توسل به زور پرداخته خواهد شد و تحولات آنرا تا دوران شکلگیری سازمان ملل متحد و تدوین منشور که میثاقی جهانی و مبنای رفتاری دولتها در صحنهی بینالمللی است، بررسی میگردد. همچنین لازم است که در این بخش اشاراتی به تعریف و تفسیر مفهوم توسل به زور گردد و در چهارچوب منشور نیز مورد بررسی قرار گیرد تا مدخلی برای ورود به بررسی تحولات این مفهوم باشد.
مبحث اول: تحولات توسل به زور تا پایان جنگ جهانی اول
در این مبحث تحولات کاربرد زور و جنگ از ابتدا تا پایان جنگ اول جهانی مورد بررسی قرار خواهد گرفت. مفهوم کاربرد زور (جنگ) در دوران باستان و قرون وسطی، مفهوم جنگ عادلانه و تحولات آن در عصر جدید، از مهمترین موارد مورد توجه در این مبحث میباشد.
الف: دوران باستان و قرون وسطی(جنگ عادلانه)
اصل و قاعده عمومی حاکم بر عصر باستان، جنگ و توسل به زور بود. در این دوران شاهد نزاعهای وحشیانه، کشتار افراد غیر نظامی و امیران جنگی، واردآوردن صدمات بدنی به فرماندهان شکست خورده در جنگ از سوی دشمن هستیم. لکن در همین دوره و در یونان، اعلان رسمی جنگ، پیش شرط توسل به جنگ محسوب میشود. «قابل توجه آن که تا قرن 14 ق.م معاهدات صلح معمولا برای یک مدت معینی منعقد میشد و از این امر چنین استنباط میشود که در دوران باستان، حالت جنگ، حالت عمومی ملتها بوده است[2]».
[1] – «گذر از مداخله بشر دوستانه به مسئولیت حمایت»، قابل دسترس در:
http://www.ehsanlaw.ir
تاریخ آخرین بازدید؛ 12 اسفند 1390.
12- ضیایی بیگدلی،محمدرضا ، حقوق جنگ، چاپ سوم، تهران: انتشارات دانشگاه علامه طباطبایی، 1380، ص2.