عنوان کامل پایان نامه :
بررسی اعمال مصونیت کیفری در حقوق بین الملل
قسمتی از متن پایان نامه :
مبحث اول: مصونیت و اصل تساوی حاکمیتها در حقوق بینالملل
تساوی حاکمیتها یکی از اصول مهم شناخته شده در حقوق بینالملل میباشد که روابط بینالمللی کشورها تا حد زیادی بر مبنای این اصل پایه ریزی شده است. بر این اساس، حاکمیت یک کشور در عرصه بینالمللی برابر و همسان با حاکمیت سایر کشورها میباشد. در فقدان چنین نگرشی، تنظیم روابط میان کشورها در عرصه بینالمللی امری دشوار به نظر میرسد. در نتیجه، همانگونه که همه افراد یک کشور نزد قانون برابرند، کشورها نیز دارای حقوق و تعهدات یکسان نزد حقوق بینالملل میباشند.
تساوی حاکمیتها یکی از مبانی عمده اعطای مصونیت کیفری در حقوق بینالملل میباشد. از دیرباز احترام به حاکمیت سایر ملتها، سبب اعطای مصونیت به مقامات بلندپایه و فرستادگان سایر کشورها به عنوان نماد حاکمیت آن کشورها بوده است. در واقع هرچند یک دولت حق اعمال صلاحیت قضایی بر همه افراد در قلمرو خویش را داراست، اما ضرورت احترام به حاکمیت سایر کشورها موجب شده تا برخی از مقامات سایر کشورها از این اعمال صلاحیت مستثنی گردند.
در جهت تبیین رابطه میان اصل تساوی حاکمیتها و مصونیت کیفری بینالمللی، ابتدا تاریخچه این اصل مورد تأمل قرار میگیرد و در ادامه رابطه میان اصل تساوی حاکمیتها و مسئله مصونیت تبیین شده و در نهایت پذیرش مصونیت کیفری بر مبنای اصل تساوی حاکمیتها در منابع حقوق بینالملل بررسی خواهد شد.
سوالات یا اهداف این پایان نامه :
پرسشهای اصلی
این تحقیق سعی میکند به این پرسش اصلی پاسخ دهد که آیا مصونیتهای ناشی از سمت رسمی تأثیری بر انتساب مسئولیت کیفری بینالمللی، پیگرد و مجازات مقامات دولتی میگذارد؟ و در صورتی که پاسخ سوال اصلی مثبت باشد آیا تفاوتی میان تعقیب و محاکمه در مراجع داخلی و مراجع بینالمللی قابل تصور است؟ آیا میان زمان تصدی مقام و پس از پایان تصدی مقام تفاوتی وجود دارد؟ همچنین آیا موقعیت محاکم کیفری تشکیل شده به موجب قطعنامه شورای امنیت از یک طرف با موقعیت دیوان بینالمللی کیفری که ناشی از یک معاهده چند جانبه است در ارتباط با موضوع مصونیت هیچ تفاوتی دارد یا خیر؟