عنوان کامل پایان نامه :
جرایم و تخلفات مربوط به اسناد هویت در حقوق جزای ایران
قسمتی از متن پایان نامه :
گفتار دوم : مفهوم هویت، عناصر تشکیل دهنده آن و تعریف اسناد هویت
الف : هویت و عناصر آن
هویت:
هویت واژهای است عربی که به «1- آنچه شخص با آن شناخته میشود، مانند نام، نام خانوادگی، نام پدر و دیگر ویژگیهای مندرج در شناسنامه یا گذرنامه 2- مجموعه ویژگیها، به ویژه ویژگیهای شخصیتی و فرهنگی فرد که او را از دیگران متمایز میکند» اطلاق می گردد.[1]
هویت «ویژگی یا کیفیتی است که موجب تمایز و شناسایی کسی از دیگری میشود این تمایز صرفاً به ظاهر مربوط نمیشود[2]».
رعایت و حمایت ازحقوق ملحق به کرامت انسانی، که در اسناد و معاهدات بینالمللی مورد توجه و تصریح قرار گرفتهاند.[3] بخشی از قواعد آمرهی حقوق بین الملل را تشکیل میدهد و تخطی از این قواعد حتی به موجب رضایت یا توافق دولتها قابل توجیه نیست. اما هر انسانی برای آن که بتواند در مواجهه با نهادهای سیاسی، مدنی و اجتماعی حقوق خود را مطالبه و استیفا نماید، باید بتواند استحقاق خود رانسبت به این حقوق احراز نماید، این استحقاق در واقع بیانگر «حق بر هویت» است.
حق بر هویت در مفهوم وسیع، حمایت از رشد معنوی اشخاص جهت شناخت روابط اجتماعی، حمایت از شخصیت آنان و توسعهی آگاهی از ضرورت های ناشی از چارچوب فرهنگی جامعه را تشکیل میدهد. [4] معنای خاصتر این حق، اشاره به پذیرش یک فرد به عنوان موضوع حق و تکلیف و همچنین پذیرش ارتباط وی با یک دولت، یک سرزمین، یک جامعه و یک خانواده میباشد. [5] حق بر هویت در واقع شرط لازم برای برخورداری از حقوق بنیادین بشر و حقوق شهروندی تلقی می شود و تضمین آن بدون عملکرد صحیح دستگاههای اداری متولی امور عمومی ممکن نیست عملکرد مؤثر این دستگاهها مبنایی برای اجرای مقتضیات حکمرانی مطلوب تلقی میشود. [6]
هویت فردی تمایزی با ثبات میان اشخاص است که در طول زمان تغییر نمییابد. هویت حقوقی ناشی از نحوه ولادت (والدین، محل ولادت، تاریخ ولادت) میباشد و مفهومی ورای هویت در حوزههای دیگر دارد و به مفهوم هویت فردی نزدیک است .
انوری، حسن، فرهنگ روز سخن، تهران، سخن، سال1383، ص1355 – 1
[2]– اسدی، لیلا سادات، «حق کودک بر هویت»، فقه و حقوق خانواده (ندای صادق سابق)، پاییز و زمستان 87، شماره 49، ص27
[3] – مهمترین این اسناد شامل اعلامیههای جهانی حقوق بشر (1948)، میثاق بینالمللی حقوق مدنی و سیاسی (1966) و میثاق بین المللی حقوق اقتصادی و اجتماعی و فرهنگی (1966) هستند که مجموعه آنها تحت عنوان «منشور بین المللی حقوق» (international Bill of Rights) شناخته میشود.
[4] – Ronen,y,”Redefining the Child’s Right to ldentity” in International Journal of Law, Policy and family, Vol. 18(2004), No2: pp 147-77
[5] – UNICEF (Regional office for Latin America and the Caribbean), Birth Registration and children (2007)Retrieved from http://www.unocef .org/lac/registro_de_nacimento_e_inf_eng.pdf(accessed:May-2012)
[6] – شریفی طراز کوهی، حسین، «ثبت احوال، حقوق بین الملل و حقوق بشر»، همایش ملی حقوق ثبت احوال، 1391، 26 و 27 اردیبهشت (تحت چاپ)
سوالات یا اهداف این پایان نامه :
اهداف انجام پژوهش:
الف- بررسی و تحلیل انواع جرایم و تخلفات مربوط به اسناد هویتی
ب- تعیین کاستیهای موجود در قانون و ارائه پیشنهادات لازم
3- سوالات کلیدی
الف- آیا امروزه با توجه به پیشرفت جامعه و تکنولوژی، قوانین فعلی مرتبط با اسناد هویتی میتواند پاسخگوی مناسبی برای صیانت از این اسناد و هم چنین سدی در مقابل سوء استفاده افراد بزهکار و گروه های سازمان یافته در مقابل جرایم و تخلفات اسناد هویتی باشد؟
ب- آیا میزان تأثیر ضمانت اجراهای جرایم مربوط به اسناد هویتی، مخصوصاً جزای نقدی میتواند پیشگیری کننده این نوع جرایم باشد؟