عنوان کامل پایان نامه :
مالكيت فكري
قسمتی از متن پایان نامه :
میثاق صوت-نگارها 1971 میثاق ماهوارهها 1974
در سنجش با میثاق رم، این دو میثاق را میتوان موافقتنامههای ویژه به شمار آورد زیار به اجازکنندگان، تولیدکنندگان صوت-نگارها یا سازمانهای پخش، حقوق گستردهتری نسبت به میثاق رم میدهند و یا متضمن مقررات دیگری هستند و نه مخالف آن.در نتیجه میثاق صوت-نگارها و ماهوارهها بیشتر میثاقهای ویژه «در مورد حقوق تبعی نامیده میشوند و از سه جهت با میثاق رم تفاوت دارند:
١- به جای اعطای حقوق انحصاری نسبت به اجازه یا منع اعمال مشخص، این دو میثاق دولتها ار آزاد میگذارند که ابزارهای قانونی اجرای تعهداتشان را برگزینند.
٢- در حالی که میثاق رم بر رفتار ملی استوار است، میثاقهای ویژه تنها دولتها را ملزم میسازند در برابر برخی اعمال غیرقانونی حمایتهایی به عمل آورند.بنابراین کشورها متهد نیستند تمام حقوقی را که به اتباع خود اعطا میکنند به مالکان بیگانه دارنده حق نیز بدهند.
٣- میثاق صوت-نگاشتها و ماهوارهها از گونه موافقتنامههای«باز»شمرده میشوند.یعنی پیوستن به آنها محدود به کشورهایی ن میشود که در میثاق برن یا میثاقهای جهانی حقوقی مولف عضویت دارند.میثاقهای«باز»برای پیوستن تمام در نیمکره شرقی، افزون بر چین، ژاپن نیز در عرصه کپی رایت فعالیتهایی داشته است و نخستین گام را در این حوزه با صدور «فرمان نشر» Ordinance Publishing در سال 1869 برداشت.در این فرمان هم حمایت از کپی رایت و هم قوانین مربوط به ناشران گنجانده شده بود.
در سالهای گذشته پیوستن به میثاق برن که امروزه 127 عضو دارد، سرعت بیشتری گرفته که ناشی از علل گوناگونی است.از جمله آگاهی فزاینده از این که حمایت از حق مؤلف نقش زیادی را در نظام تجارت جهانی بازی میکند و تجارت بین المللی کالا و خدمات در سایه حمایت از حقوق مالکیت معنوی، یک کسب و کار پررونق در سطح جهانی است.
کشورهایی که عضو سازمان ملل یا آژانسهای تخصصی و یا عضو دیوان بین المللی دادگستری هستند باز است.
شایان ذرک است که میثاق صوت-نگاشتها در واکنش به پدیده سرقت آثار ضبط شده که پایان دهه 1960 ابعاد بسیار وسیعی یافته بود، بسته شد. گسترش پدیده سرقت، در اساس به سبب پیشرفتهای فنآوری این امکان را برای شرکتهای جند ملیتی فراهم آورد تا بسیاری از بازارهای جهانی را از آهنگهای ضبط شده در نسخههای ارزان، حملشدنی، و پنهان شدنی انباشته کنند.
در مورد شایستگی برای حمایت از آثار، این میثاق تنها معیار تابعیت را به عنوان شرط اعطای آن بایسته میداند و کمترین زمان پیشبینی شده برای حمایت نیز 20 سال از واپسین سالی که صدا برای بار اول ضبط شده و یا سالی که صوت-نگارها برای نخستنی بار انتشار یافته، تعیین شده است.این میثاق همان محدودیتهایی را که در مورد حمایت مولفین پیشبینی شده مجاز میشمارد و مجوزهای غیراختیاری برای تکثیری که تنها برای تدریس یا تحقیق ملی و محدود به قلمرو کشروی باشد که مقاماتش جواز را صادر و غرامت را منصفانه پرداخت کردهاند، جایز، میشمارد.
میثاق ماهوارهها نیز در پاسخ به ازدیاد ماهوارهها در ارتباطات دور بین الملی، از جمله پخش بهوجود آمد.این میثاق با توجه به درک نیاز به تدابیری برای حمایت از سازمانهای پخش در مورد توزیع برنامههای حامل علامتهای فرستاده شده توسط ماهوارهها شکل گرفت.میثاق شامل پخش مستقیم از راه ماهوارهها ن میشود و در برابر توزیع بیاحازه از سوی واسطه، از علایم ماهوارهای حمایت میکند.مانند سیستمهای مدار بسته که برنامه علایم ماهوارهای را دریافت و سپس آنها را در برابر دریافت دستمزد، بدون اجازه دارنده حقوق به خواهان عرضه میکنند.تعهد اساسی این میثاق عبارتست از:جلوگیری ازتوزیع برنامههای دارای علایم از سوی هر توزیعکننده برای کسی که منظورش ارسال ایت علایم از راه ماهوارهها نبوده است.باید توجه داشت که میثاق خود برنامه فرستاده شده را حمایت نمیکند، بلکه هدف مورد حمایت، علایمی است که از سوی سازمان اصلی ارسال شده است.در مورد حقوق مالکیّت معنوی در برنامهها، میثاق تنها بر این نکته تاکید میکند که نمیتوان آن را بهگونهای تفسیر کرد که به حقوق مولفان، اجراکنندگان، تولیدکنندگان صوت-نگارها و سازمانهای پخش، محدودیت یا زیانی وارد سازد.
سوالات یا اهداف این پایان نامه :
سؤالات تحقيق:
١- با توجه به مباني دريافتي حقوق ايران و حقوق كامن لا در حوزه كپيرايت قواعد حمايتي از حيث حقوق دارنده و حقوق عمومي بين دو نظام حقوقي فوق هماهنگي وجود دارد؟
٢- آيا به لحاظ حقوق مادي و معنوي دامنه كپي رايت بين دو نظام فوق همساني وجود دارد؟
اهداف تحقيق:
بررسي و تحقيق در مورد كپي رايت و زيرمجموعه آن ميتواند به صورت كاربردي در جامعه مطرح شود.. اين كه نتايج اين تحقيق ميتواند در تدوين قوانين كاربردي و دقيق براي صيانت از حقوق مؤلفين و مخترعين بسيار مورد اهميت باشد.