عنوان کامل پایان نامه :
اعتبار رشد در نکاح و طلاق در حقوق ایران و مقایسه تطبیقی با مذاهب اسلامی
قسمتی از متن پایان نامه :
گفتار اول ) مقايسه بلوغ و رشد
روانشناسان در علم روانشناسي نيز بين بلوغ و رشد تفاوت قائل شدهاند و بلوغ را تكامل و نمو جسماني و مجموعه عواملي كه در اين تكامل تاثير دارند ميدانند، همانگونه كه در حقوق و فقه بلوغ را به معني رسيدن به سن تناسل و توالد ميدانند، سني كه در آن اعراض رجوليت نسبت به پسران و اعراض انوثيت نسبت به دختران كامل ميشود و در آن بلوغ نكاح با توجه به آيه شريفه: «وابتلو اليتامي حتي اذا بلغوا النكاح فان آنستم منهم رشداً فادفعوا اليهم اموالهم» حد فاصل بين صغر و كبر ميدانند كه اين را بلوغ طبيعي نيز ميگويند، ضمن اينكه بلوغ طبيعي و سن آن بيشتر نسبت به حضانت و ولايت بر نفس خواهد بود كه در آن به ترتيب و نگهداري صغير و … پرداخته ميشود. اما در رشد منظور توان مالي و عقل عملي است به گونهاي كه شخصي داراي ملكات نفساني لازم در راستاي تشخيص صلاح و خير باشد، تصرفات در اموال و دارايي خود را با رعايت مصلحت و موافق مقتضاي عقل و شرع انجام بدهد و اين دو با هم فرق دارند.
بطوريكه اتفاق فقها، و حقوقدانان در اين است كه براي خروج از مرحله صغر دو وصف بلوغ و رشد هر دو لازم است و تنها ابوحنيفه و برخي از پيروان وي معتقدند كه بلوغ به تنهايي كفايت ميكند و بالاخره بعد از رسيدن به 25 سالگي چه رشد محرز شده يا نشده باشد اموال شخصي را به وي تسليم ميداريم تا هرگونه دخل و تصرفي را بنمايد. بنابراين بلوغ طبيعي با رشد در ابعاد مختلف با همديگر فرق دارند. هرچند تاثير اين دو را در يكديگر نميتوان انكار كرد.
در بلوغ طبيعي كه منظور نمو جسماني ميباشد عواملي چون مسائل ژنتيكي و محيطي و حتي آب و هوا تاثير ميگذارند بطوريكه مثلاً در مناطق قاره بچهها زودتر به بلوغ جسماني و طبيعي ميرسند. ولي رشد كيفيات نفساني و عقلاني است كه احراز آن نيز با عرف است و تشخيص آن براحتي بلوغ جسماني با علائمي كه در مباحث گذشته بدان اشاره شد نميباشد.
ضمن اينكه وقتي به شيوه و سياق قانونگذاري مراجعه ميكنيم ميبينيم كه بين بلوغ و رشد تفاوت قائل شده است. بعنوان مثال در تبصره 2 ماده 1210 قانون مدني ايران ميخوانيم: “اموال صغيري را كه بالغ شده است در صورتي ميتوان به او داد كه رشد او ثابت شده باشد. “زيرا رشد كودكان بالغ نياز به اثبات دارد. لذا اماره قانون شايد بتواند مشكل را تا حد زيادي حل نمايد و اطمينان حصول رشد را ايجاد كند.
سوالات یا اهداف این پایان نامه :
اهداف تحقیق
تبیین جایگاه اذن ولی در نکاح رشیده
مطالعه تطبیقی اختیار دختر در نکاح در فقه شیعه و اهل تسنن
استفاده دانش پژوهان دانشگاه , حوزه های علمیه و دیگر طالبان علم