عنوان کامل پایان نامه :
ضمانت در تعهدات
قسمتی از متن پایان نامه :
– قانونی یا قراردادی بودن تعهد
تعهدکه ازآن به حق دینی هم تعبیرمیشود درحقیقت رابطهای حقوقی است که بین اشخاص برقرار میشود.در یک طرف این رابطه حقوقی شخصی است که به استناد همین رابطه میتواند از شخص دیگری که در طرف مقابل این رابطه قرار میگیرد امری را مطالبه کند.به چنین صاحب حق یا طلبکار و یا داین و یا متعهدٌ له اطلاق میشود و شخص مقابل را که در برابر طلبکار متعهد به انجام دادن امری است مدیون،بدهکار و یا متعهد و ملتزم میگویند.(جعفریلنگرودی 1378، 1701 و 1705 ؛ کاتوزیان 1377، 108 و 109) این رابطه ی حقوقی خواه در اثر عقدی که بین طرفین منعقد شده،ایجاد شده باشد و خواه ناشی از رابطه ی قراردادی نباشد؛در حقوق ما یک رابطه ی شخصی است. این رابطه ی حقوقی متضمن حقی است که به اعتبار طلبکار و داین به آن طلب و به اعتبار مدیون و متعهد به آن دین یا تعهد گفته میشود.
تعهد چون از نوع حق دینی است در حقیقت دارای همان مختصات حقوق دینی است،یعنی طلبکار تنها حق دارد به شخص معینی که در برابر او متعهد است رجوع کند و نمیتواند موضوع حق خویش را از سایرین مطالبه کند. به استناد این حق دینی یا تعهد که رابطهای شخصی است،حق طلبکار فقط بر عهده ی شخص بدهکار و یا صرفاً بر دارایی و اموال موجود او در زمان توقیف است و او نمیتواند این حق را در اموالی که قبل از آن بدهکار به دیگران منتقل شده است پیگیری و مطالبه کند،زیرا حق تعقیب از مختصات حقوق عینی است. از سوی دیگر طلبکار حق دینی جز در مواردی که قانون برای او امتیاز ایجاد کرده با دیگر طلبکاران حقوق دینی در استیفاء حق خود از اموال مدیون برابر است درحالیکه میدانیم حق عینی از این امتیاز ویژه برخودار است که صاحب آن در قبال طلبکاران دیگر حق تقدم دارد.(الدکتور سوار 1415، 19)
اصل این بحث در قسمت مبانی تعهد مورد اشاره قرار گرفته است.
سوالات یا اهداف این پایان نامه :
اهداف تحقیق
تدوین طرح پژوهشی در بحث ضمانت در تعهدات و ارائهی آن به جامعهی حقوقی کشور، مجلس شورای اسلامی و سایر نهادهای حقوقی جهت بهره برداری از آن.
5-1- سوالات تحقیق
1- ضمان عهده بایع و مشتری نسبت به درک مبیع و ثمن قاعدهی استثنایی است؟
2- ماهیت ضمان عهده چیست؟